به طور کلی هدف از این نوشته این است که برای شما به صورت واضح و روشن مشخص شود آیا می توانید با خیال راحت از دستگاه خود استفاده کنید؟ و چه وقت دستگاه شما نیاز به سرویس و کالیبراسیون دارد ؟ به همین منظور آزمون مرحله ای زیر را برای شما در این مقاله فراهم کردیم.

مرحله اول : تست تراز دیجیتال دستگاه ( کمپانساتور)

به منظور تست تراز دیجیتال کافی است شما به صفحه level دستگاه وارد شوید. در این صفحه نخست باید چک کنید که هر دو محور تراز دیجیتال بر روی صفحه نمایش به خوبی ظاهر می شوند و همچنین میزان واکنش این دو محور نسبت به حرکت پیچ های ترابراک کاملا به شکل یکنواخت و بدون گیر و تاخیر باشد . بعد از آن بر روی سطح کاملا ثابت ( در صورت استفاده از سه پایه از سالم بودن کامل آن اطمینان پیدا کنید) و بدون لرزش دستگاه را کاملا تراز کرده و سپس دستگاه را در راستای محور افق در زوایای مختلف بچرخانید. در صورتی که تراز الکترونیکی در تمام زوایای چرخش در وسط باقی بماند تراز دیجیتال شما مشکلی ندارد و در غیر این صورت در صورت اطمینان از سلامت سه پایه و ترابراگ دستگاه باید برای بررسی و اصلاح به مرکز کالیبراسیون ارسال شود.

مرحله دوم : تست محور تیلت دستگاه

جهت انجام این تست یک عدد شاغول با بند بلند را از سقف آویزان کنید تا نزدیکی سطح زمین . در صورت امکان شاغول را در ظرف روغن و یا آب معلق نگاه دارید و صبر کنید تا شاغول کاملا بی حرکت شود . سپس دوربین توتال استیشن را در فاصله 3 متری بند شاغول بر روی سه پایه کاملا تراز کنید . با استفاده از ولوم زوم و حرکت آهسته تلسکوپ تار رتیکول را در راستای بند شاغول از بالا به پایین به حرکت در آورید و تست کنید که تار رتیکول دستگاه از روی بند شاغول کج و یا خارج می شود یا خیر.

مرحله سوم : تست دقت زاویه ای دوربین توتال استیشن

در فاصله 100 متری ( هر چه فاصله بیشتر باشد نتیجه بهتری بدست می آید ) از دستگاه یک عدد رفلکتورشیت بر روی دیوار نصب کنید و یا یک علامت بسیار کوچک بکشید . دوربین را بر روی سه پایه کاملا تراز کرده و سپس به سمت نقطه مورد نظر نشانه روی کنید. در این حالت زوایای افق و قائم دستگاه را بر روی کاغذ بنویسید (جهت سهولت کار می توانید محور افق را بر روی نقطه مورد نظر صفر کنید ). سپس دستگاه و تلسکوپ را هر کدام 180 درجه بچرخش در آورید ( کوپل کنید) و مجددا تار رتیکول را بر روی همان نقطه بطور دقیق نشانه روی کنید . در این حالت مجدد زوایای افق و قائم را ثبت کنید. اگر در تنظیمات دستگاه واحد اندازه گیری زاویه بر روی درجه،دقیقه،ثانیه باشد عدد زاویه ای محور افق را در قرائت دوم از قرائت اول کم کنید. اختلاف این دو عدد باید 180درجه صفر دقیقه و صفر ثانیه باشد و هر مقدار که از این عدد کمتر و یا بیشتر باشد می توان آن را خطا زاویه افق تلقی کرد. بستگی به دقت مورد نیاز کار شما مقادیر کم این خطا قابل چشم پوشی است. اما در مورد محور قائم دستگاه باید اعداد به دست آمده در قرائت اول و دوم را با هم جمع کنید. حاصل باید عدی 360 درجه و صفر ثانیه و صفر دقیقه باشد. حاصل هر مقدار که از این عدد کمتر و یا بیشتر باشد می توان آن را خطای زاویه قائم دستگاه تلقی کرد . اگر واحد اندازه گیری شما بر روی GON (گراد) تنظیم باشد در این صورت حاصل تفریق شما باید عدد 200 و حاصل جمع باید عدد 400 باشد. دقت کنید که واحد gon از درجه کوچکتر است .

مرحله چهارم : تست قرائت طول ( EDM)

حتما شما هم هنگام روشن کردن دوربین توتال استیشن متوجه صدایی که از تلسکوپ دستگاه می آید شده اید . این صدای ریز ناشی از چرخش متور های EDM دستگاه می باشد. در صورتی که این صدا دیگر شنیده نشود می تواند در اثر به وجود آمدن ایراد در قسمت EDM دستگاه باشد که در نهایت باعث می شود دستگاه نتواند طولیابی کند . همچنین می توانید با مقایسه مسافت های دقیق از قبل اندازه گیری شده با قرائت های کنونی میزان دقت طول یابی دستگاه را بسنجید و یا اینکه یک فاصله را با ابزار دقیق ( متر لیزری یا متر دستی ) طول یابی کنید . سپس همان مسافت را با دوربین اندازه بگیریدو مقایسه کنید دقت داشته باشید که حتما تنظیمات EDM صحیح باشد ( نوع و ضرائب منشور و شرایط محیطی )

مرحله پنجم : تست هم محوری توتال استیشن ها

هم محوری عبارت است از تطابق لیزر بر محور تار رتیکول . برای تست هم محوری ابتدا باید لیزر(POINTER) دستگاه را روشن کنید سپس با تلسکوپ بصورت دقیق به یک نقطه نشانه گذاری شده در فاصله 100 متری( هر چه فاصله بیشتر باشد نتیجه بهتری بدست می آید ) نشانه روی کنید سپس به محل آن نقطه بروید و بررسی کنید که نور لیز دقیقا بر محل نشانه روی منطبق است یا خیر.در مورد دستگاه هایی که نور لیزر ندارند و یا لیزر آنها مرئی نیست این تست در آزمایشگاه و با ابزار های خاص صورت می گیرد . همچنین در مواردی خطای weak signal نیز می تواند ناشی از هم محور نبودن دستگاه باشد . گاهی نیز مگسک نشانه روی ممکن است با محور اندازه گیری اختلاف زیادی داشته باشد این نوع هم محوری هم برای سهولت انجام کار مفید است .

علاوه بر موارد بالا گاهی ظاهر شدن پیغام خطا در صفحه نمایش دستگاه، به وجود آمدن اشکال در نرم افزار دستگاه ، اشکال در سیستم حرکتی لمب ها و به طور کلی موارد خاص می تواند سبب به وجود آمدن خطا در اندازه گیری شود و لازم است حتما بررسی های لازم در آزمایشگاه صورت گیرد .

به طور کلی تمامی دستگاه های اندازه گیری بستگی به استاندارد خاص هر وسیله نیاز به بازبینی و کالیبراسیون دارند و علاوه بر کالیبراسیون ، قسمت های مکانیکی تجهیزات باید در بازه های زمانی مناسب در سرویس های دوره ای در آزمایشگاه استاندارد بررسی و سرویس شوند .

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
مقایسه